Ce sunt Constelatiile Familiale?
Constelatiile Familiale reprezinta o abordare terapeutica fondata de Bert Hellinger (16.12.1925 – 19.09.2019).
Aceasta abordare terapeutica s-a nascut din psihoterapie, terapia familiala, terapia de grup, teoria sistemelor si fenomenologie. Bert Hellinger a adus aceste teorii impreuna pentru a dezvolta aceasta tehnica de lucru.
Numele de Constelații Familiale nu are legatura, asa cum se poate crede la prima vedere, cu stelele de pe cer sau cu astrologia, ci este o traducere prescurtată din limba germana care înseamna „ a aseza familia in spatiu”, (J’ai mal à mes ancêtres!: La psychogénéalogie aujourd’hui”, Patrice Van Eersel, Catherine Maillard).
Metoda este un instrument eficient in intelegerea si in solutionarea problemelor interpersonale in familii si organizatii.
Din punctul meu de vedere Constelatiile Familiale sunt o metoda prin care se poate explora inconstientul personal si inconstientul familiei extinse.
Bert Hellinger vorbeste despre existenta unor legi ale iubirii in familii sau „ordinile iubirii”
Noi mostenim atat trasaturi fizice de la parintii nostri cat si trasaturi psiho-emotionale, anumite tipare emotionale si comportamentale, credinte despre noi, viata si altii. O parte din aceste trasaturi sunt inconstiente. Nu stim ca le avem, insa acestea ne influenteaza viata de adult.
Nefiind constienti de aceste mosteniri, noi vom transmite mai departe aceste modele familiale copiilor nostri.
Cu ajutorul constelațiilor familiale putem sa constientizam si sa intelegem la un nivel mai profund aceste tipare, sa intram in contact cu ele si sa le transformam.
Legile sistemice/ Legile iubirii in familii:
Asa cum in natura exista legi ale naturii, asa si in sistemul familial exista legi ale sistemului familial. Daca legile nu sunt respectate vor exista consecinte in viata membrilor sai.
Cunoasterea legilor sistemice, constientizarea si intelegerea dinamicii care exista in familie, propozitiile vindecatoare care sunt oferite de catre facilitator (sunt propozitii care reflecta ceea ce este, ceea ce se observa) duc la deschidere si ajuta la reechilibrarea unei anumite situatii din familie.
Cateva dintre aceste legi sunt:
- Fiecare membru are dreptul egal de a aparţine propriului sistem familial;
- În termenii de ordine a nasterii există o anumită ierarhie: cei care se nasc primii sunt primii
- Parintii ofera, copiii primesc. Cadoul e viata.
- Parintii ofera copiilor lor ceea ce ei au primit de la parintii lor.
Când evitam aceste legi prin excluderea unor membri ai familiei, lipsa doliului pentru cei care mor tineri, pastrarea unor secrete privind copii ilegitimi incredintati spre adoptie, relaţii extraconjugale sau anterioare casatoriei nerecunoscute, atunci consecintele pot fi resimtite de indivizii apartinand generatiilor urmatoare.
Si aceasta fara ca, macar, aceste persoane sa conştientizeze de ce simt in felul in care simt. Aceste sentimente se manifesta prin:depresie, adicţii, boli fizice şi mentale,dificultati in stabilirea si pastrarea unor relatii intime de durata.
Citeste si articolul: Scenariul de viata transgenerational
Cum se lucreaza cu metoda Constelatiilor Familiale?
In setting individual
In setting individual, clientul si terapeutul se intalnesc in cabinetul de terapie. Clientul isi expune dificultatea cu care se confrunta si terapeutul il va ghida. Pentru reprezentanti se folosesc miniaturi.
In setting de grup
In setting de grup, clientul isi expune dificultatea, terapeutul ii pune acesuia intrebari apoi clientul este invitat sa aleaga reprezentanti pentru constelatia lui dintre ceilalti membii ai grupului.
Cum se desfasoara un grup de Constelatii Familiale
Clientul care doreste o constelatie familiala vine alaturi de terapeut, in fața grupului si isi exprima intentia/dorinta in legatura cu ce ar vrea sa schimbe.
Persoana care doreste sa lucreze o anumita dificultate cu care se confrunta in prezent este invitata de catre facilitator sa povesteasca cateva aspecte despre problema respectiva. Facilitatorul si clientul vor discuta un pic despre aceasta dificultate a clientului si despre ce anume isi doreste clientul.
Apoi clientul este invitat sa isi aleaga reprezentanti pentru membrii familiei sale, pentru anumite aspecte din ei, etc.
Apoi reprezentantii se vor misca asa cum vor simti. Ceea ce se intampla cu acestia (emotiile pe care le exprima, comportamentele lor, ceea ce spun), ofera informatii relevante pentru client in legatura cu dificultatea sa.
Citeste si articolul: Exemplu de constelatie familiala nr.1
Citeste si articolul: Exemplu de constelatie familiala nr.2
Despre Constelatii Familiale cu Barbara Morgan
Un interviu foarete frumos si profund cu Barbara Morgan realizat de Matei Georgescu:
Citeste si articolul: Interviu cu Barbara Morgan
Metoda propozitiei intentiei cu Franz Ruppert
Constelatii familiale cu cai
Caii sunt animale care traiesc in prezent. Pentru a se simti in siguranta au nevoie sa apartina unei turme. Acestia sunt animale autentice si aceasta autenticitate poate fi observata in reactia lor de moment fata de mediu. In felul acesta interactiunea dintre cai si interactiunea lor cu oamenii pot sa aduca la lumina aspecte care au nevoie sa fie vazute in viata noastra sau in sistemul noustru familial.
Caii traiesc intr-un camp. Sunt conectati cu ceea ce este in camp si miscandu-se si interactionand manifesta ceea ce se afla si in campul persoanei care vine sa lucreze o constelatie.
Constelatii Familiale – intre beneficii si limite
Beneficii
“Cred ca unii oameni vin la constelatii pentru ca au nevoie sa se exprime si sa se simta auziti. Aflarea dinamicilor din spatele celor ce s-au intamplat in propriile familii, e ceva secundar ca importanta pentru ei. Alti oameni au nevoie ca, in primul rad, sa despopere intrucatva genul de dinamica aflata in actiune, si doar apoi devin capabili sa intre in contact cu sentimentele lorfata de cele ce se intampla” (Barbara Morgan, „Coming home, a first step into the World of Family Constellations”)
- Un grup de constelatii familiale aduce beneficii atat persoanei care isi lucreaza o dificultate cat si intregului grup. Toti participantii beneficiaza direct si indirect de constelatia unuia dintre participanti.
- Empatia si siguranta care se creeaza in grup ofera suport fiecarui participant in parte, il ajuta sa se deschida catre sine si ceilalti.
Limite
Metoda Constelatiilor Familiale nu este o metoda “magica” care sa aduca vindecare rapida
Din 2009 de cand am intrat in contact cu Constelatiile Familiale (mai intai ca trainee in programul de formare si apoi ca facilitator) si pana acum viziunea mea asupra acestei metode si a lucrului cu aceasta metoda s-a imbogatit in nuante. Pe masura ce am lucrat cu propriile mele experiente traumatice, sustinand grupurile pentru colegii mei, fiind reprezentant in constelatiile lor, facilitatnd constelatii familiale pentru participantii la grupurile organizate de mine inteleg din ce in ce mai mult valoarea acestei abordari. De asemenea sunt mai constienta si de limitele ei.
Din punctul meu de vedere participarea la un grup de constelatii familiale si lucrul unei singure constelatii nu duce in mod automat la vindecarea unei traume. Un grup este doar o oportunitate/ un instrument de a explora aspecte ale psihicului la un moment dat, care poate sa duca la constientizare si eliberare emotionala. Pentru unele persoane poate fi suficient sa participe o singura data, sa exploreze si poate sa deblocheze un aspect al vietii lor, insa vindecarea traumelor psihologice presupune o calatorie care dureaza in timp, care are nevoie de sustinere, intelegere, empatie, continere si rabdare.
Acest tip de munca este mult mai eficienta daca este inclusa intr-un proces de psihoterapie individuala. Constientizarile si continuturile psihologice care ies la suprafata in urma unei Constelatii Familiale pot fi un material important de lucrat in terapia individuala.
Reflectii asupra muncii de Constelatii Familiale
Constiinta si apartenenta
„Constiinta este un organ perceptiv pentru echilibrul sistemului care ne ajuta sa stim daca suntem sau daca nu suntem in armonie cu sistemul nostru de referinta” (Bert Helliger, 2001)
Vivian B spune ca reglarea sentimentului de apartenenta ca si copii, discomfortul pe care il simtim cand nevoia noastra de apartenenta este in pericol, confortul pe care il simtim atunci cand simtim ca apartinem, deseori in mod inconstient domina vietile noastre, ne influenteaza actiunile, gandirea si starea noastra de bine, increderea si autoritatea.
Constiinta sistemica
Vivian B mai spune ca constiinta sistemica este conexiunea noastra inconstienta cu toti membrii sistemului nostru. Impulsul constiintei sistemice este de a mentine integritatea sistemului incluzand ceea ce grupul la nivel constient, a incercat sa excluda, incercand sa redreseze tulburarea si sa creeze mai multa armonie.
Despre miscarea din Constelatii Familiale
In procesul de constelatii daca reprezentantii se misca in acord cu ceea de experimenteaza si simt calitatea miscarii este deseori un indicator despre nivelul la care se lucreaza constelatia.
Miscarile care sunt rapide si superficiale, care vin din minte mai degraba decat din corp, se deruleaza mai degraba la nivelul de constiinta personala. Miscarile la nivelul constiintei sistemice sunt mai incete, mai profunde.
Recomandare carti de Constelatii Familiale si Psihogenealogie in limba romana
- Intoarcerea acasa, un prim pas in lumea constelatiilor familiale, Barbara Morgan
- Chiar daca ma va costa viata – Hausner, Stephan
- Un val, un ocean – Bert Hellinger
- Fericirea care dureaza, Bert Hellinger
- Constelatiile Familiale, Bert Hellinger
- Trauma, atasament si constelatii familiale, Franz Ruppert
- Simbioza si autonomie. Trauma si iubire dincolo de complicatiile simbiotice, Franz Ruppert
- Aschia nu sare departe de trunchi,Joe-Ann Benoit
- Ma dor stramosii – Psihogenealogia sau cum sa ne schimbam viitorul cunoscandu-ne trecutul, Patrice Van Eersel, Catherine Maillard
- Psihogenealogia. Vindecarea ranilor familiale si regasirea de sine, Anne Ancelin Schutzenberger
- Psihogenealogie si ranile de familie, Anne Ancelin Schutzenberger
- Exercitii practice de psihogenealogie. Cum sa descoperi secretele de familie, sa fii credincios stramosilor tai si sa iti alegi propria viata (eBook), Anne Ancelin Schutzenberger
- Copiii bolnavi de parinti, Anne Ancelin Schutzenberger
- 50 de exercitii de psihogenealogie, Marie-Jeanne Trouchaud
- Cuplul in psihogenealogie – influenta familiei in alegerea partenerului. O explicatie a succesului si esecului in relatii, Mireille Scala, Herve Scala
- Ma doare portofelul, Marie-Noelle Maston Lerat
- Biblia si fantomele sale, Didier Dumas
- Secretele de familie. Cum se mostenesc traumele, Serge Tisseron
- Corpul copilului ne vorbeste. Istoria parintilor se reflecta in simptomele copilului, Willy Barral
Citeste si articolul: „Nu stiu cine sunt eu …” sau Trauma de identitate
Bibliografie:
„ J’ai mal à mes ancêtres!: La psychogénéalogie aujourd’hui”, Patrice Van Eersel, Catherine Maillard
„Coming home, a first step into the World of Family Constellations”, Barbara Morgan
„In the presence of many”, Vivian Broughton
“Reports on Conferences & Intensives-Moving into the Knowing Field with Horses”, Ruud Knaapen, – The Knowing field, International Constellations Journal
„Ma dor stramosii, psihogenealogia sau cum sa ne schimbam viitorul cunoscandu-ne trecutul”, Patrice Van Eersel, Catherine Maillard
„Intoarcerea acasa, Un prim pas in lumea constelatiilor familiale”, Barbara Morgan